Kuru Mama Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Merhaba sevgili okuyucular,
Bu yazımda sizlere kuru mamalar ile ilgili bilmeniz gerekenlerden bahsedeceğim.

Kuru mama çoğu pet sahibinin vazgeçilmezidir. En kolay beslenme şekli olduğundan buna inanması zor değil.
Peki kuru mama sahipler için olduğu kadar hayvanlar için de iyi mi?

Kuru mama kullanımını önermiyorum, neden mi?
Kuru mama içerisine koyulan hayvansal ve bitkisel besinler üzerlerinde bakteri üremesine ve mamanın bozulmasına engel olmak için yaklaşık %10 civarında bir nem oranına kadar kurutulurlar. Bu işlem gıdanın besin değerlerine ve yapısına zarar vermeden yapılabilmektedir ancak maalesef ki bu tür yöntemler çok yüksek maliyetli olduğundan kuru mama üreticilerinin neredeyse tamamı kurutma işlemini besinleri çok yüksek ısılara maruz bırakarak yaparlar.
Yüksek ısılara maruz kalması, proteinlerin denatüralize olmasına (buradan daha fazla bilgi edinebilirsiniz) ve aynı zamanda bazı vitaminlerin ayrışıp etkisini kaybetmesine sebep olur.

Kurutulan besinler sonrasında un haline getirilerek kuru mamaya eklenir. Ayrıca mamanın ömrünü uzatmak amacıyla çeşitli koruyucular da kullanılır.

Mamanın geçirdiği işlemlerden dolayı kaybettiği besin değerleri eklenen sentetik mikro moleküller ile geri kazandırılır.

Ayrıca bozulmasını önleyecek bu kadar işleme rağmen evinizde veya raflarda bekleyen mamalar zamanla güneş ışınları, ısı gibi etkenler sebebiyle besin kaybına uğramaya devam eder.

Kedi ve köpeklerin yakın akrabaları ve anatomik olarak onlara çok benzeyen vahşi hayvanlar doğal yaşam alanlarında yaklaşık %70 nem oranına sahip çiğ gıdalarla beslenirler. Su, her canlının sağlıklı yaşamı için en önemli maddelerden biridir. Kuru mamanın sahip olduğu düşük nem oranı maalesef ki evcil hayvanlarımızda başta idrar yolu problemleri olmak üzere birçok sağlık problemine yol açabilmektedir.

Son olarak, çoğu veterinerin iddia ettiğinin aksine kuru mama dostunuzun dişlerini korumaz. Aksine, çiğnendiğinde geldiği bulamaç benzeri yapı dişlerde kalıntılara ve zamanla ağız-diş sağlığında sorunlara sebep olabilir. Dostunuz için en diş dostu gıda lifli yapıdaki büyük çiğ veya kurutulmuş et parçalarıdır.

Benim tavsiyem ise kuru mamadan olabildiğince uzak durmanız ve bu yazımda bahsetmiş olduğum ev yapımı diyetlerden birini uygulamanız yönünde.

Kendimiz besin dengesini nasıl sağlayabiliriz ki?
Ev yapımı bir diyete başlamadan önce ben dahil olmak üzere çoğu evcil hayvan sahibi besin dengesini tam olarak sağlayamayacağı endişesini yaşar. Aslında bunun sebebi, uzun zamandır veterinerler ve mama endüstrisi tarafından yaratılan kuru mamanın kusursuz dengede olduğu ve bu dengeyi kendimiz sağlayamayıp dostlarımıza zarar vereceğimiz algısına maruz kalıyor olmamız. Vahşi hayvanlar ve insanlar da en az evcil hayvanlar kadar dengeli ve yeterli bir beslenme düzenine ihtiyaç duyuyorlar ancak hiçbiri kuru mama ile beslenmediği halde ihtiyaçları olan her türlü besini alıyorlar. Kuru mamada kusursuz besin dengesine ihtiyaç duyulmasının temel sebebi aslında dostunuzun uzun vadede tüketeceği tek besin olmasıdır. Çeşitliliği fazla ve doğru malzemeler ile kolayca hazırlayabileceğiniz yemekler de en az kuru mama kadar dengeli ve yeterli olacaktır, şüpheniz olmasın. 

Evde mama yapacak zamanım yok, ne yapabilirim?
Evcil hayvan sahipleriyle ev yapımı diyetler hakkında yaptığım konuşmalarda en sık aldığım sorular zamanın kısıtlı olmasıyla ilgili.
Tabii ki herkesin her gün bir kişiye daha kendine özel bir formülle yemek yapacak zamanı bulamaması çok normal. Bu durumda biraz daha yüksek çeşitlilikle çok miktarda hazırladığınız mamaları öğünlere bölüp dondurucuda muhafaza etmeniz ve uzun süre boyunca tazeliğini kaybetmeden kullanmanız mümkün.

Eğer çok yoğunsanız ve iki ayda bir bile mama hazırlamaya ayıracak vaktiniz yoksa veya fiziksel imkanlarınız elvermiyorsa yukarıda da linkini paylaşmış olduğum bu yazımda bahsettiğim daha az işlenmiş ve yüksek nem oranına sahip freeze-dried, dehydrated ve yaş mamalara göz atabilir veya güvendiğiniz birine hazırlatabilirsiniz. 🙂 Bu noktada alacağınız mamanın kalitesine ve complete, yani temel besin olarak tüketime uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Ülkemizde şimdilik yaygın şekilde satılmayan bu tür mamalar Miscota, Amazon gibi sitelerden alınabilir.

Maddi durumumdan ya da farklı bir sebepten ötürü kuru mama kullanmak zorundayım…
Eğer herhangi bir sebepten kuru mama harici bir diyet uygulayamıyorsanız, dostunuzun sağlıklı beslenmesine destek olmak için birazdan bahsedeceklerimi yapabilirsiniz.

  1. Kaliteli ve dostunuza uygun bir mama tercih edin. Bu konuda bu yazım ve bu yazımdan yardım alabilir veya bana mail yoluyla ulaşabilirsiniz.
  2. Yaş mama ve su tüketimini yüksek tutarak nem alımını artırın. İpucu: Mamasını verirken su eklemeyi deneyin.
  3. Düzenli olarak çeşitli ek besinler ile takviye sağlayın.
  4. Dişlerini düzenli olarak fırçalayın.
  5. Açık mama almayın ve aldığınız mamanın son kullanma tarihine dikkat edin.
  6. Mamanızı ölçülü olarak verin.
  7. Mamanızı kapalı ve serin bir ortamda muhafaza edin.

Bu yazının da sonuna geldik. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım size ve dostlarınıza faydalı bilgiler verebilmişimdir…

Patili kalın! ❤

Yayınlayan

Siri&Ezgi

Merhaba! Ben Ezgi. PatiPet blogunun kurucusuyum. Yazılarımla ilgili sorularınız veya özel danışma ihtiyacınız olursa bana iletisim@patipett.com adresinden ulaşabilirsiniz. Sevgiler...

“Kuru Mama Hakkında Bilinmesi Gerekenler” için 2 yorum

Yorum bırakın