Kedi ve Köpeklerde Beslenme Şekilleri

Evcil hayvanınızın sağlığının sizin için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Dostunuzun sağlığı için en önemli şeylerden biri beslenmedir. Beslenme şekli çok önemli, bir o kadar da zor bir seçimdir. Bu yazımda sizi farklı beslenme modelleriyle ilgili bilgilendirmek istiyorum.

Çoğu kişi ve veterinerler en sağlıklısının kuru mama olduğunu söylerler. Ancak bu çok yanlış bir bilgidir.
Kuru mama, çoğumuzun dikkat etmediği ama beslenmede büyük öneme sahip olan nem bakımından yetersizdir. Ayrıca en kaliteli kuru mama bile üretim aşamasında çok fazla işlem görür. Bu sebeple doğala en uzak beslenme şeklidir. Kısaca kuru mamayı fast fooda benzetebiliriz. Kuru mama ile ilgili detaylı bilgi için Kuru Mama Hakkında Bilinmesi Gerekenler yazımıza bakabilirsiniz.

Yine hazır mamalardan devam edecek olursak, dehidre ve freeze-dried mamaları aynı anda ele alalım.
Bu mamalar ne yazık ki ülkemizde kolay bulunabilen mamalar değiller. Nem değerleri kuru mamaya göre daha yüksektir. Malzemeler; dehidre mamalarda düşük ısıda kurutularak, freeze-dried mamalarda dondurulup kurutularak saklanır. Homemade (ev yapımı) ve BARF‘ın hazırı gibilerdir. Maalesef ülkemizde satılan dehidre mama henüz yok, freeze-dried olarak ise yalnızca köpekler için Orijen freeze-dried ödüllerin satışı var.

Yaş mama biraz pahalı bir seçimdir, ancak complete dediğimiz dengeli ve temel besin olmaya uygun nitelikteki yaş mamalar oldukça sağlıklı bir beslenme seçeneğidir. Konserve olarak saklanması sebebiyle çok fazla işlemden geçmez ve nem oranı oldukça yüksektir. Birçok kişi ise yaş mama önermez. Bunun sebebi diş sağlığına zararlı olduğunun düşünülmesi. Buna tamamen yalan demek mümkün değil çünkü püre yapısındaki gıdalar dişlerde kalıntı bırakacaktır ancak kuru mamanın da diş sağlığına daha faydalı olduğunu söylemek yanlış olur. Bu durumda asıl önemli olan doğru diş bakımıdır. Yine maalesef ki ülkemizde çok çeşitli yaş mama markaları bulunmasına rağmen temel besin olabilecek nitelikte kaliteli bir yaş mama bulunmuyor.

Ev yemeği; içerisindeki besinlerin dengesi ve malzemelerin toksik etki göstermesi açılarından kedi/köpek beslenmesine uygun olmadığı için sağlıklı değildir.

BARF (Biologically appropriate raw food, biyolojik olarak uygun çiğ besin), doğru oranlarda hayvansal ve bitkisel işlenmemiş çiğ besinler ile hazırlanan beslenme şeklidir. Çok sağlıklı ancak kurallara uyulmazsa riskli bir beslenmedir. Çiğ et doğru saklanmazsa üzerinde bazı bakteriler çoğalarak çeşitli sağlık problemlerine sebep olabilir. Kedi ve köpek doğasına en uygun beslenme yöntemlerinden biridir ancak belirli hijyen kurallarına uyma konusunda kendinize güvenmiyorsanız homemade diet uygulamak çok daha mantıklı olacaktır. BARF beslenme modeliyle ilgili ayrıntılı bilgiyi gelecek yazılarımda paylaşacağım.

PMR (Prey model raw, av modelli çiğ beslenme), kedi ve köpeklerin doğadaki beslenme tarzlarına en yakın beslenme biçimidir. Uygulama biçimi BARF’a çok benzer olsa da arada bazı temel farklar bulunur. PMR beslenme modelinde vahşi kedi ve köpeklerin avları referans alınır ve öldürülmüş olan av hayvanı hiçbir bölümü vücudundan ayrılmadan bütün haliyle verilir. Bu beslenme modelinde kullanılası gereken av hayvanlarının, ülkemizde bu beslenme tarzının sık benimsenmemesi sebebiyle maalesef yaygın satışı henüz yok.

Homamade diet saydığım beslenme şekilleri arasında en güvenli ve kolay olan beslenme şekli sayılabilir. İçeriğini tamamen siz ayarladığınız için kolayca hayvanınızın neye alerjisi olduğunu anlayabilirsiniz. Hayvanınızın ihtiyaçlarına göre içeriği dengeleyebilirsiniz. Mamanız her zaman taze ve doğaldır. BARF’a oldukça benzeyen bu beslenme modelini farklı kılan, içeriğindeki malzemelerin pişmiş olmasıdır.

Kabataslak bir biçimde en sağlıklıdan sağlıksıza doğru bir sıralama yapmak istersek:

  1. Titizce hazırlanmış BARF/PMR
  2. Dengeli hazırlanmış homemade diet
  3. Kaliteli complete yaş mama
  4. Kaliteli dehidre/freeze-dried mama
  5. Rastgele hazırlanmış homemade diet
  6. Kalitesiz complete yaş mama
  7. Kaliteli kuru mama
  8. Kalitesiz dehidre/freeze-dried mama
  9. Complement (bütünsel olmayan/ek besin niteliğinde) yaş mama
  10. Ev yemeği
  11. Kalitesiz kuru mama
  12. Dikkatsizce hazırlanmış BARF/PMR

Mama incelemeleri, BARF ve homemade diet tarifleri ve daha fazla ayrıntılı bilgi için bizi takip edebilir ve mail adresimiz ya da iletişim sayfamız aracılığıyla bize sorularınızı iletebilirsiniz.

Patili günler…

Yayınlayan

Siri&Ezgi

Merhaba! Ben Ezgi. PatiPet blogunun kurucusuyum. Yazılarımla ilgili sorularınız veya özel danışma ihtiyacınız olursa bana iletisim@patipett.com adresinden ulaşabilirsiniz. Sevgiler...

“Kedi ve Köpeklerde Beslenme Şekilleri” için 6 yorum

Yorum bırakın