Sokak Hayvanlarına Mama Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evdeki canlarımızın salığı için o kadar uğraşıyoruz, peki ya sokaktakiler?

Sokak canlarını besleyerek onlara iyilik yaptığımızı düşünüyoruz ama bazen onlara istemeden zarar verebiliyoruz. Bu yüzden onları besleyeceğimiz mamaları da dikkatli seçmeliyiz.

Dikkat etmeniz gerekenler:

  1. Tavuk içermemeli: Her ne kadar tavuklu mamalar daha ucuz da olsa tavuk içeren mamalar sokak hayvanlarında son seçeneğiniz olmalı. Siz kendi hayvanınızın neye alerjisi olduğunu bilebilirsiniz ama sokakta bir çok hayvan var, bu hayvanların içinde tavuğa alerjisi olan hayvanların olma ihtimali çok yüksek. Sokak hayvanlarının tavuk alerjisi olma ihtimali ev hayvanlarından daha yüksektir çünkü çoğu insan kalitesiz mamalarla besler. Kalitesiz tavuk (by-products gibi), tavuk alerjisinin başlıca sebeplerindendir.
  2. Kedilerin veya köpeklerin yiyemeyeceği besinler içermemeli: Fazla olmasa da bazı kedi mamaları köpeklere uygun olmayan, köpek mamaları ise kedilere uygun olmayan besinler içerebiliyor. Özellikle geniş çaplı beslemelerde, ister istemez diğer hayvanlar da yiyebileceği için onlara zarar vermemek adına kullanılan mamanın içeriğindeki besinlerin hem kedi hem köpek için uygun olduğuna emin olunmalıdır.
  3. Kısır hayvanlara uygun olmalı: Kısırlaştırılmış hayvanların (özellikle erkeklerin) idrar yolu ve böbrek problemlerine yatkın olduğunu biliyoruz. Beslediğiniz hayvanların kısır olabileceğini unutmayın. Bu yüzden mineral bakımından fazla yüksek olmayan mamalar tercih etmeliyiz. Seçeceğiniz mamaya En fazla: Kül:%8, Sodyum:%0,6, Potasyum:%0,8, Magnezyum%0,1, Kalsiyum:%2″ gibi bir sınır koyarak riski önleyebilirsiniz.
  4. Ekonomik olmalı: Çoğumuz sokak hayvanlarına torbalarca Orijen, Instinct, Acana, N&D, Go! vb. alacak kadar zengin değiliz. Kaliteli mamayla beslemiş olmak için az miktarda pahalı mama almak açıkçası pek de mantıklı olmaz. Amaç, daha fazla hayvan doyurmak olmalı. Yeterince paranız varsa miktarı azaltmadan da kaliteli mamalar alabilirsiniz tabii.
  5. Besleyici olmalı: Beslediğiniz hayvanların hepsi yetişkin dahi olsa yavru mamaları veya yüksek enerjili mamalar tercih etmelisiniz. Mamanızın besleyiciliğinin yüksek olması açlıktan ölme riskini fazlasıyla düşürecek ve daha az miktarla doymalarına yardımcı olacaktır. Ayrıca daha enerjik olacaklardır ve kilo kaybetme hızları düşecektir.
  6. Taze olmalı: Kimi zaman dışarıya koyduğunuz mama haftalarca bitmeyebilir. Açıkta bekleyen mama kolayca bayatlayabileceği için mümkün olan en taze mama tercih edilmelidir.
  7. Hayvan deneyi yapmayan bir firmanın olmalı: Bazı hayvanlara iyilik yapmak için diğerlerine kötülük yapmamak adına MARS, Purina ve Colgate firmalarının ürünlerinden uzak durmalıyız.

Bu önerilerimden yola çıkarak kediler için ProChoice Pro 38 Kitten, köpekler için Bonacibo Puppy Lamb & Rice doğru tercih olacaktır.

 

Yayınlayan

Siri&Ezgi

Merhaba! Ben Ezgi. PatiPet blogunun kurucusuyum. Yazılarımla ilgili sorularınız veya özel danışma ihtiyacınız olursa bana iletisim@patipett.com adresinden ulaşabilirsiniz. Sevgiler...

Yorum bırakın