Kuru Mama Seçimi Nasıl Yapılmalı

Eminiz ki dostunuzun sağlığı sizin için çok önemli. Sağlıklı bir hayatın anahtarı da tabii ki sağlıklı bir beslenme biçimi.

Daha önce sizlerle Kedi ve Köpeklerde Beslenme Şekilleri adında bir yazı paylaşmıştım.
Maalesef ki en fazla tercih edilen beslenme şekli hâlâ kuru mama. Kuru mamanızı seçerken marka çeşitliliği ve tavsiyeler kafanızı karıştırıyorsa bu yazıyı okuyarak nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda bir fikir edinebilirsinz.

Öncelikle hangi mamaların hiçbir koşulda alınmaması gerektiğine bakalım:

* Üretici firması hayvan deneyi yapan: Bu sizin hayvanınızın sağlığını etkileyecek bir kriter değil ama sizin böyle bir firmaya vermiş olduğunuz para, firmanın hayvanlar üzerinde deney yaparak onlara zarar vermesine göz yummanız demek. Sizin kendi hayvanınız kadar diğer hayvanların da önemli olduğunu unutmayın.

* Ne olduğu belirsiz besinlerden yüksek miktarda içeren: “Hidrolize proteinler”, “et ve hayvansal türevler”, “hidrolize bitkisel proteinler”, “kümes hayvanı türevleri”… gibi tam olarak ne olduğu anlaşılamayan besinleri ilk içeriklerde görüyorsanız bu mamadan uzak durmanızı tavsiye ederim. Çünkü içinde ne olduğunu bilmiyorsunuz.

* En az %40’ı et olmayan: Kediler ve köpekler etçil hayvanlardır ve diyetlerinin temelini hayvansal besinler oluşturmalıdır. Aslında bu sınır %70’in altına düşmemelidir ancak piyasadaki birkaç mama haricinde neredeyse tüm mamalar bu oranın altında et ve hayvansal besin içeriğine sahip, bu mamalar da oldukça yüksek fiyatlara satılıyorlar. Et oranı %40’ın altında olan mamalar ise yüksek oranda karbonhidrat içerir ve hiçbir bütçede tercih edilmemelidir.

* Renklendirici, yapay tatlandırıcı vb. şeyler içeren: Biz, insanlar olarak kendimiz için dahi bu tip maddeler içeren gıdalardan uzak duruyoruz ve evrimimiz gereği uzun süredir hayatımızda olan bu tip zararlı maddelere hayvanlardan daha dayanıklıyız. Doğal diyetlerinde pişmiş besin dahi bulunmayan kedi ve köpeklerin sürekli olarak tüketeceği temel gıdalarında bu tip kimyasal maddeler bulunması onların sağlığı için çok büyük bir tehdit.

* Bitkisel bölümünün büyük bölümü tahıl, patates gibi yüksek glisemik indekse sahip karbonhidratlardan oluşan: Glisemik indeks, besinin küçük bir zaman aralığında kan şekerini yükseltme oranıdır. Yüksek glisemik indekse sahip besinler etçil hayvanların sağlığına oldukça zararlıdır. Bu yüzden buğday, pirinç, patates, mısır gibi bitkisel gıdaların minimum düzeyde olması önemlidir.

* Gereğinden fazla zararlı doldurucular içeren: Pancar küpsesi gibi, insan tüketimi için üretilen ürünlerin kullanılmayan artık kısımları ucuz birer doldurucu olması sebebiyle mamalara sıkça eklenir. Bu gibi besinlerin gereğinden fazla bulunduğu mamalar tercih etmemelisiniz, aksi taktirde bunlar uzun vadede çeşitli sağlık sorunlarına sebebiyet verebilirler.

* Analiz değerleri dengeli olmayan: Dostunuz seçeceğiniz mamayı sürekli olarak tüketeceğinden içeriği dengeli olmayan bir mama uzun vadede çeşitli sağlık sorunlarına sebebiyet verecektir.

* Üretici firması güvenilir olmayan: Kullanacağınız mamanın üretici firmasının toplatılma geçmişine mutlaka bakmalısınız. Güvenilir olmayan firmalardan mama almak dostunuzun hayatını dahi riske atabilir.

Listemizden kalitesiz mamaları elediğimize göre sıra hayvanınıza uygun mamayı seçmekte:

1. Adım: Öncelikle bütçenizi belirlemelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey bütçenizi miktar bazlı değil, süre bazlı belirlemek. Mamaların içeriklerine ve analiz değerlerine bağlı olarak aynı hayvanın günlük yemesi gereken miktarlar değişim gösterebilir. Miktara göre pahalı görünen bir mama, az tüketimde yeterli olacağı için daha uygun görünen bir mamaya göre daha ucuza gelebilir.

2. Adım: Hayvanınızın özel ihtiyaçlarını belirlemelisiniz. Yavrular daha yüksek protein ve kalsiyum içerikli, yaşlılar daha hafif, kısır hayvanlar daha düşük mineral içerikli diyetlerle beslenmelidirler. Çoğu markanın bu gibi durumlara özel mamaları olsa da kendinizi bu çeşitlerle sınırlandırmamak için bu konuda bilgili birinden hangi mamaların hayvanınıza uygun olduğunu öğrenebilirsiniz.

3. Adım: Hayvanınızın alerjisi veya intoleransı olan besinleri belirlemeli ve bunları içeren mamaları elemelisiniz.

Kullanabileceğiniz tüm mamaları belirlediniz, şimdi de sıra en kalitelilerini belirlemekte:

Yüksek bütçedeki mamalar için önemli kriter | Üretim aşamasındaki işlemler: Sırasıyla; freeze-dried, dehydrated ve oven baked mamalar tercih sırası olsun. Eğer bu özelliklerden birine sahip mama seçeneğiniz varsa diğerlerini eleyin.

1. Kriter | Et oranı: Öncelikle alabileceğiniz mamaları et ve hayvansal ürün oranlarına göre yüksekten alçağa doğru sıralayın. En üst sıradaki mamanın et oranından en fazla %15 kadar az et oranına sahip mamalar haricindekileri eleyin. Bu oranı hayvansal protein oranıyla karıştırmamaya dikkat edin.

2. Kriter | Glisemik indeksi yüksek besinler: Buğday, mısır, patates, pirinç gibi yüksek glisemik indekse sahip besinlerin miktarına göre azdan çoğa mamaları sıralayın. Listeyi ortadan böldüğünüzde ikinci yarıyı tamamen eleyin. %5 üzerinde mısır içeren mamaları en sona yazın.

3. Kriter | Zararlı ek besinler: Eğer varsa pancar küpsesi, soya, şeker gibi zararlı besinlerin miktarına göre yine azdan çoğa mamaları sıralayın. Listedeki mamaların yarısında veya yarısından fazlasında bu tür besinler varsa bir önceki kriterdeki gibi listeyi ortadan bölüp ikinci yarıyı eleyin, yarısından azında varsa bulunanların hepsini eleyin.

4. (Son) Kriter | Faydalı ek besinler: Eğer listenizde 4 ve üstünde marka (seri içi çeşitlere ayırmadan) kalmışsa önceliği bira mayası, keten tohumu, spirulina, kızılcık gibi faydalı doğal ek besinler bulunan mamalara öncelik vererek ilk 3 markayı seçebilirsiniz. Bu konuda beğendiğiniz 3’ten fazla veya az marka varsa kararsız kaldığınız sıralamalarda önceliği yüksek et oranına sahip olan mamaya verin. Eğer diğerlerinden daha sağlıklı bulduysanız ilk 3 marka yerine 1 veya 2 markayı da seçebilirsiniz.

Alabileceğiniz en uygun ve sağlıklı mamaları seçtiniz. Şimdi seçim sırası dostunuzda. Seçtiğiniz mamaların çeşitlerini tester olarak distribütörlerden isteyin ve sırayla dostunuza tattırın. En çok beğendiği mamayı sürekli kullanacağınız mama olarak seçebilirsiniz.

Daha önce hazırlamış olduğumuz mama markaları listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Tester istemek için distribütör listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Şimdiden afiyet olsun. Başka bir yazıda görüşmek üzere. Patili günler…

Yayınlayan

Siri&Ezgi

Merhaba! Ben Ezgi. PatiPet blogunun kurucusuyum. Yazılarımla ilgili sorularınız veya özel danışma ihtiyacınız olursa bana iletisim@patipett.com adresinden ulaşabilirsiniz. Sevgiler...

One thought on “Kuru Mama Seçimi Nasıl Yapılmalı”

Yorum bırakın