Karışık Diyetlerde Miktarlar Nasıl Ayarlanmalı

Merhaba sevgili okuyucular,
Bu yazımda sizler için fazla önemsenmeyen ve sık yapılan bir hataya değinmek istiyorum.

Çoğu evcil hayvan sahibi bazen çeşitli türden mamaları birbiri ile karıştırarak dostuna sunmayı tercih eder. Bu durumda birçok kişinin yaptığı önemli hatalardan biri miktarı yanlış ayarlamaktır. Çoğunlukla bu hataya sebep olan şey aynı ölçüde farklı gıdaların eşdeğer olacağı düşüncesidir. Ancak gıdaların konsantrelikleri, yani nem oranlar ve buna da bağlı olarak makro besin değerleri birbirinden farklıdır. Bu sebeple miktarını azalttığınız bir mamayı tamamlamak için daha az veya fazla miktarda diğer mamadan eklemeniz gerekebilir.

Bu sorun aslında basit bir oranlama ile çözülebilir.

  • Öncelikle hangi mamadan ne oranda vermek istediğinize karar verin.
  • Daha sonra karıştırmak istediğiniz mamaların tek başına o öğün verilmesi gereken miktarı paketteki tablodan ya da evde yapıyorsanız belirlemiş olduğunuz ölçüye göre bulun.
  • Son olarak belirlediğiniz oranlarla gerekli ölçüleri her mama için ayrı ayrı çarparak karıştırmanız gereken miktarları bulun.

Basit bir örnek vermek gerekirse:

Diyelim ki yarı yarıya kuru mama ve yaş mama karıştırmak istiyorsunuz.

  • Kuru mamada dostunuzun fiziksel özeliklerine göre günlük vermeniz gereken miktar 100 gram ve yaş mamadan günlük vermeniz gereken miktar 400 gram varsayalım. Günde iki öğün halinde verdiğinizi de düşünürsek kuru mama için gerekli ölçü 50 gram, yaş mama için gerekli ölçü ise 200 gram olur.
  • Bu iki mamayı yarı yarıya karıştırarak bir öğünlük yemek hazırlamak istiyoruz. O halde kuru mama ölçüsü olan 50 gramı ikiye bölüyoruz ve 25 gram mamayı kaseye koyuyoruz.
  • Bu aşamada birçok kişi yarı yarıya olmasını istediğimiz için 25 gram yaş mama eklemek gerektiğini düşünebilir. Ancak yaş mama kuru mamadan çok daha yüksek miktarda su içerdiğinden 25 gram yaş mama kullanmak çok daha düşük besin değerlerine, dolayısıyla öğünün yetersiz olmasına yol açacaktır.
  • Yaş mamada tek başına verilmesi gereken ölçü 200 gramdı. O halde bu ölçüyü de ikiye bölüyoruz ve sonuçta bulduğumuz 100 gram yaş mamayı da kaseye ekliyoruz.

Hazırlanmış olan bu karışım ölçü itibariyle yarı yarıya olmasa da yaklaşık olarak kuru madde ve besin değerlerini sağlama açısından yarı yarıya olacaktır.

Bunu aynı zamanda farklı seri mamaları karıştırırken, mama geçişlerinde ve her türlü mama karışımında uygulayabilirsiniz. Ayrıca ikiden fazla çeşit mama kullanabilir veya farklı oranlamalar da tercih edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta belirlediğiniz oranların toplamda bir tam etmesi.

Örneğin 3 çeşit mamanın birini %25, bir diğerini %40 ve sonuncuyu da %35 oranında kullanabilirsiniz. Bu oranlar toplamda %100 edecektir.

Sorularınız için web sitemizin iletişim formunu veya mail adresimizi kullanarak bana ulaşabilirsiniz.

Başka bir yazıda görüşmek üzere…

Yayınlayan

Siri&Ezgi

Merhaba! Ben Ezgi. PatiPet blogunun kurucusuyum. Yazılarımla ilgili sorularınız veya özel danışma ihtiyacınız olursa bana iletisim@patipett.com adresinden ulaşabilirsiniz. Sevgiler...

Yorum bırakın