Genç/Yetişkin Kedi Sahiplenmenin Olumlu ve Olumsuz Yönleri

Merhaba!

Bu yazımda genç yada yetişkin kedi sahiplenmek hakkında yanlış bilinenleri, olumlu ve olumsuz yanlarını ele alacağım. Oğlumu 8 aylık iken sahiplendiğim için bu konuda oldukça tecrübeliyim diyebilirim.

Çoğu insan genç/yetişkin kedilerin yeni sahiplerine alışamayacağını ve aralarındaki bağın yavruyken sahiplenilip büyütülmüş bir kedi ile aynı olmayacağını veya yetersiz olacağını düşünür. Bu yüzden genç/yetişkin kedi sahiplenmek istemezler.
Bu aslında yanlış bir düşüncedir. Kedinizin eski sahibi ile olan bağı doğal olarak size alışma süresini biraz uzatsa da sonunda kuracağınız bağ eski sahibiyle olandan güçsüz olmayacaktır. Alışma, bağ kurma durumları kedinin yaşına değil, karakterine bağlı bir durumdur. Yavru kedi sahiplenseniz de cana yakın bir karaktere sahip bir kedi olmayabilir. Bu yüzden kedi sahiplenmek konusunda buna takılmamak en iyisi.

Genç/Yetişkin Kedi Sahiplenmenin Olumlu Yönleri

1. Kedinin karakteri oturduğu için yavru kediler gibi karakter konusunda belirsiz değillerdir. Yavru kediler büyüdükçe karakterleri değişebilir.
Bu yüzden kedide aradığınız belli bir karakter özelliği varsa (kucakta durma, sakinlik vb.) bu karaktere sahip yetişkin bir kedi sahiplenmeniz çok daha iyi olur.

‎2. İlk aşıları yapılmış olur. Kedinin eski sahibi bilinçli bir insan ise toplamda yüksek bir maaliyeti olan ilk aşıları yaptırmıştır ve bu yüzden size sadece tekrar gerektiren aşıları yaptırmak kalır.

3. Genellikle kazanmaları gereken belli alışkanlıkları kazanmış olurlar. Yavru kediler -özellikle anneden erken ayrılmış olanlar- tuvaletten sonra kendilerini temizleme, kum kullanma gibi alışkanlıkları kazanma konusunda zorlanabilirler. Genç/yetişkin kediler ise genellikle geçen zaman zarfında bu tür alışkanlıkları kazanmış olurlar.

Dip Not: Eski sahibi bilinçli ise tırmalama tahtası kullanmayı da alışkanlık olarak kazanmıştır. Böyle ise koltuk, perde vs. tırmalama sorunu da olmamış olur.

4. Enerji seviyeleri daha azdır. Yavru kedilerin enerji seviyeleri çoğunlukla aşırı yüksektir. Genç/yetişkin kediler ise genellikle daha sakin olurlar.

‎5. Belli zor dönemleri geçirmişlerdir. Yavru kedilerin 1-6 aylık arası dönemleri diş çıkarma, buna bağlı ve oyun amaçlı ısırma, tırmalama dönemleridir. Genç/yetişkin kediler bu dönemleri atlatmış olur.

6. Hastalıklara karşı daha dayanıklı olurlar. Yavru kedilerde ishal, kabızlık gibi küçük şeyler bile çok tehlikelidir ve yavru kediler hastalıklara daha açıktır. Yetişkin kedilerde ise bu durumlar kedi genel olarak hassas bünyeye sahip değil ise sık yaşanmaz.

Genç/Yetişkin Kedi Sahiplenmenin Olumsuz Yönleri

1. Kötü sayılabilecek, hoş karşılanmayacak alışkanlıkları edinmiş olabilirler ve böyle durumlarda bu alışkanlıklardan vazgeçirmek kemikleştiği için zor olabilir.

2. Yavruluk dönemlerinde sağlıklı bakılmadıkları için hastalıklara yakalanma konusunda hassas bünyeli olabilirler.

3. Doğru yetiştirilmedikleri için davranış bozuklukları, karakterini etkileyen davranışlar kazanmış olabilirler.

4. Kedinin geçmişini bilmiyorsanız travmatik geçmişe sahip bir kediyi bilmeden sahiplenebilirsiniz fakat bu aşılmayacak bir durum değil. Bu konuyla ilgili bir yazı da yazacağım. 🙂

5. Kedinin bakımına yeterli özen gösterilmediyse kalıcı hastalıkları olabilir.

6. Eski sahibine çok alışmışsa başta ayrılmanın şokuyla çekingen davranabilir ve psikolojik olarak problemi olabilir fakat bu genellikle aşılmayacak boyutta değildir. Sadece biraz zaman ve sabır gerektirir, kedinize ona olan sevginizi gösterir ve onunla ilgilenirseniz sizi önceki sahibinin yerine koymasını sağlayabilirsiniz.

Sıralayabileceğim maddeler bu kadardı. Genel olarak baktığımızda genç/yetişkin kedi sahiplenmenin birçok artısı olduğunu ve çekinmeniz gereken ciddi sayılabilecek durumlar olmadığını görebiliriz. Yazımın başında belirttiğim gibi ben oğlumu 8 aylık iken sahiplendim ve şuan 5 yılı devirdik. Aramızda öyle güzel ve derin bir bağ var ki sanki elime doğmuş hatta ben doğurmuşum gibi. 🙂 Oğlumun bendeki ilk günü ve şu anki halini ekledim, aradaki farkı görebilirsiniz.

Umarım bu konudaki fikirlerinizin olumlu yönde değişmesine katkım olmuştur. Blog yazımın sonuna geldik. Bir dahaki yazımda görüşmek üzere. Bol patili günler…💜

Yayınlayan

Pumi&Rms

Merhaba! Ben Rumeysa. Arkadaşım Ezgi'nin önerisi ile blogda yazar olmaya ve doğru bildiğim şeyleri sizlerle paylaşmaya karar verdim. Şu an da blogda yöneticiyim. Yazılarım ile ilgili soru sormak veya bana danışmak isterseniz iletisim@patipett.com adresinden ya da @pumicats instagram hesabından bana ulaşabilirsiniz. Sevgiler...

Yorum bırakın