Annesiz Yavru Köpekler İçin Evde Süt Yapımı

Maalesef ki yavru köpekler üretilmiş süt tozları bir hayli pahalı. Ayrıca ülkemizde kaliteli süt tozu da olduğu söylenemez. Bir çok hayvan sever anne sütünü çeşitli sebeplerden dolayı alamayan yavru köpeklere laktozsuz süt veya sulandırılmış inek sütü verir. Ancak inek sütü bir yavru köpeğe kesinlikle uygun değildir, besin ihtiyaçlarını da karşılamaz.

Köpek sütüne en yakın süt keçi sütüdür. Ancak marketlerde satılan UHT (Ultra-High Temperature) dediğimiz keçi sütleri aşırı yüksek ısıda kaynatılarak bozulması önlenmiş ürünlerdir UHT sütler bu işlemde içeriğindeki besinlerin büyük bölümünü kaybeder. Köpekler doğal şartlarda sütü çiğ olarak tüketirler, gerekli besinler bu şekilde sağlanır. Ancak çiğ keçi sütü verebilmek için sütün sağıldıktan sonra hemen verilmesi gerekir. Kendi keçiniz yoksa kimseye güvenip bu riski almamalısınız. Yapılacak en mantıklı şey çiğ keçi sütünü günlük olarak alıp kısık ateşte kaynatmaktır. Böylece sütteki bakteriler ölür ve UHT kadar yüksek bir besin kaybına uğramaz. Kaynatılan süt probiotik özelliğini kaybedeceğinden bunları başka besinlerle sağlamalısınız. Peribiotikler genelde fermente edilmiş gıdalarda bulunur…

Yavru bir köpeğe en uygun probiyotikler keçi kefiri ve keçi yoğurdudur ancak hazır olanlar değil, evde mayalananlar tercih edilmelidir. Muhtemelen anne sütüne ihtiyacı olan bir köpek bulduğunuzda kefir veya yoğurt mayalayacak vaktiniz olmayacak. Bu yüzden üzerinde “probiyotik” ibaresi bulunan doğal kefirlerden kullanabilirsiniz.

Probiyotiklerin besin kaynağı prebiyotiklerdir. Size tavsiyem prebiotik olarak karahindiba kullanmanızdır. Karahindiba yalnızca prebiotik kaynağı olmakla kalmayıp aynı zamanda kan basıncını ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olur, sindirimi kolaylaştırır, idrar yolu problemlerini önler, “A,C,K,D ve B komplex” vitaminler bakımından zengindir, mineral ve antioksidan kaynağıdır ve yüksek miktarda kalsiyum, demir, manganez içererek köpeğinizin gelişimine katkı sağlar.

Anne sütündeki en önemli besin maddelerinden biri laurindir. Köpek yavrularına yeterli laurini sağlamak için içinde %48,3 laurin barındıran hindistan cevizi yağı muhteşem seçim olacaktır. Aynı zamanda bağışıklığı güçlendirir, zayıflamayı önler, parazitlerden korur.

Gelelim köpeğin gelişimi ve sağlığı için gerekli olan taurin, l-carnitine, biotin, glukozamin, kondroitin ve omega 3-6’ya. Kuru yemişler, yulaf, bira mayası, muz ve yumurta sağlıklı biotin kaynaklarıdır. Alerji riski olduğundan yumurta kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Biotin kaynağı besinlerden size en çok tavsiye edeceğim vitamin, mineral, protein, aminoasit, taurin ve B komplex vitamin kaynağı olan bira mayasıdır. Bira mayası; zihinsel gelişime katkı sağlayacak, bağışıklığı güçlendirecek, tüy dökümünü azaltacak, tırnakları güçlendirecektir. Omega 3/6 kaynaklarından ise tavsiyem kesinlikle keten tohumu yağı veya balık yağı. Keten tohumu yağı, en iyi bitkisel omega 3 ve omega 6 kaynaklarından biridir. Aynı zamanda birçok vitamin, kalsiyum, demir, bakır açısından zengindir; sinir sistemini, dolaşım sistemini, sindirim sistemini destekler; kan şekerini dengeler; cilde, kemiklere, tüylere faydalıdır. Balık yağı ise biotin ile beraber taurin de içerir, en iyi omega yağ asidi kaynağıdır, hastalıklar üzerinde iyileştirici etkisi vardır. L-carnitine sütte bulunan bir besindir bu yüzden ekleme yapmak zorunda değilsiniz. Taurin balık yağı ve bira mayasında bulunur. Glukozamin ve kondroitin kaynağı olarak kemik suyu iyi bir seçim olacaktır. Ve carnitine, taurin, kalsiyum, glukozamin, kondroitin, protein bakımından zengin olan bıldırcın yumurtası (kabuğuyla beraber) emin olun bütün ihtiyaçlarını karşılamaya yetecektir. Buna ek olarak bebeğin bağışıklık sistemini olumlu yönde desteklemek amaçlı bir miktar zerdeçal ve karabiber ekleyebiliriz.

Ve sonunda tarif:

Malzemeler:

  • 1 Litre günlük çiğ keçi sütü
  • Bir bardak kefir
  • 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
  • 2 çay kaşığı toz bira mayası
  • 2 çay kaşığı kurutulmuş karahindiba
  • 2 Bıldırcın yumurtası
  • 1 yemek kaşığı keten tohumu yağı
  • 2 çay kaşığı zerdeçal ve minik bir çimdik yeni öğütülmüş karabiber
  • 1 çay bardağı kaliteli kemik suyu*
    *Kemik suyunuz soğuduğunda jölemsi form alıyorsa kaliteli demektir.

Gerekli araç-gereçler:

  • Blender
  • Mikser
  • Tencere
  • Fırın tepsisi
  • Biberon [Plastik eldiven veya şırınga da kullanılabilir (Besleme için)]

Tarif:

Öncelikle yumurta kabuğu nasıl toz haline getirilir?

  1. Fırını 200 derecede ısıtın.
  2. Kabukları yıkayın.
  3. Yıkadığınız kabukları kurutun.
  4. Kabukları fırın tepsisine dizin.
  5. 15 dakika kabukları fırında bekletin.
  6. Fırından çıkan kabukları blendera koyup toz olana kadar parçalayın.

Püf noktası: Yıkarken kabuğun iç kısmındaki zarın kabukta kalması gerekiyor.

Ek malzemeler nasıl süte karışacak hale getirilir?

  1. Bıldırcın yumurtasını bir kaseye kırın.
  2. Yumurtanın kabuğunu toz haline getirin.
  3. Toz yumurta kabuğunu küçük bir kaseye aktarın.
  4. Karahindibayı blenderda toz haline getirin.
  5. Kemik suyu ve kefir haricindeki malzemeleri blendera koyun.
  6. Homojen kıvam alana kadar blenderda karıştırın.

Püf noktası: Hiç pürüz kalmamalı.

Sütün hazırlanışı:

  1. Keçi sütünü tencerede kaynatın.
  2. Kaynayan sütten bir bardak alıp soğumaya bırakın ve sütün altını kısın.
  3. Bu aşamada ocaktaki sıcak süte kemik suyunuzu ekleyin.
  4. Yumurtayı pişirmeyecek kıvama gelen bardaktaki sütü blenderdaki karışıma ekleyin.
  5. Sütü malzemelere iyice karıştırın.
  6. Ocaktaki süt 5 dakika kaynadıktan sonra ocağı kapatın.
  7. Ocağı kapatır kapatmaz blenderdaki karışımı tencereye ekleyin.
  8. Birkaç dakika boyunca mikser ile karıştırın.
  9. Biraz soğuyunca kefiri de ekleyip 30 saniye kadar daha karıştırın.
  10. Ilıdığında sütü yavrulara içirebilirsiniz.
    Dip not: Buzdolabında, kapalı bir şişe veya kavanozda muhafaza edin ve her kullanımdan önce iyice karıştırın.

Dozaj:

0-10 Günlük köpeklere her 50 gram vücut ağırlığı için 1 saatte 1 çay kaşığı,*
10-20 Günlük köpeklere her 100 gram vücut ağırlığı için 4 saatte 2 çay kaşığı,*
20-30 Günlük Köpeklere her 100 gram vücut ağırlığı için 5 saatte 2 çay kaşığı,*
1-1,5 Aylık köpeklere her 100 gram vücut ağırlığı için 6 saatte 2 çay kaşığı,
1,5-2,5 Aylık köpeklere her 100 gram vücut ağırlığı için 8 saatte 3 çay kaşığı,
2,5 Ay üstü yavrulara ve emziren köpeklere mamaya ek olarak her 400 gram vücut ağırlığı için günde bir yemek kaşığı
Verilmesi tavsiye edilir.
*Bir aydan küçük köpeklerde yavrunun doyma durumuna göre verilebilir.
Dip not: Soğuk ya da çok sıcak tüketimi bebekler için tehlikeli olabilir.

**1 çay kaşığı ≈ 2 ml

Minik patilere sağlık dolu günler dileriz…
(İzinsiz paylaşılamaz, ticari amaçlı kullanılamaz.)

Yayınlayan

Siri&Ezgi

Merhaba! Ben Ezgi. PatiPet blogunun kurucusuyum. Yazılarımla ilgili sorularınız veya özel danışma ihtiyacınız olursa bana iletisim@patipett.com adresinden ulaşabilirsiniz. Sevgiler...

“Annesiz Yavru Köpekler İçin Evde Süt Yapımı” için 3 yorum

    1. Merhaba Abdullah Bey,
      Colostrum (basitçe doğumdan sonraki ilk süt) yavru köpekler tarafından annelerinden ömürlerinin ilk günü içerisinde alınır. Annesinden alması gereken colostrumu almış bir köpeğin ekstra colostrum takviyesine ihtiyacı yoktur. Colostrum takviyesi bağışıklığı güçlendirici ve gelişimi destekleyici etkiye sahip olacaktır ancak yenidoğan harici yavrularda antikorlar etkili oranda emilmeyeceği ve piyasada satışı bulunan bovine colostrum takviyeleri inek colostrumundan üretildiği için anneden gelen ilk süt ile aynı etkide olmayacaktır. Bu formülde asıl amaç erken sütten kesilmek zorunda kalmış yavrular için köpek sütüne (ilk süt değil) yakın bir besin oluşturmak. Bu sebeple colostrum olmazsa olmaz bir içerik değil. Fakat tabii ki iyi bir takviye olarak değerlendirebiliriz. Bunlara ek olarak, colostrum inekler tarafından kendi bebekleri için sınırlı miktarda üretilen ve buzağılar için çok büyük öneme sahip bir gıda. Hayvan hakkı savunucusu bireyler olarak herhangi bir hayvanın colostrumunun takviye gıda amaçlı alınıp pazarlanmasını etik bulmadığımızı da belirtmeliyim.
      Tavsiye için teşekkür ediyor ve iyi geceler diliyorum.
      Sevgiler.

      Beğen

Yorum bırakın